Activiteiten KCWF

De KCWF is een actieve vereniging. Naast de lessen en sporten worden ook nog andere activiteiten georganiseerd.    Landelijke wedstrijden, bijvoorbeeld Agility en Obedience, worden in overleg met de Raad van Beheer door de vereniging gepland en georganiseerd. De evenementencommissie van de vereniging is verantwoordelijk voor een tweetal  evenementen die vanuit de KCWF worden georganiseerd:

  • De jaarlijkse Clubmatch 
  • De jaarlijkse  Jongehondendag & Veteranenshow

Clubmatch 2024

De clubmatch 2024 is gepland op 17 november 2024 zodra de locatie  bekend is dan vermelden wij die hier. De clubmatch is een jaarlijks terugkerend evenement. Lid of geen lid, iedereen die een rashond -met stamboom- van 4 maanden of ouder heeft, kan zich, zodra de inschrijving geopend is, inschrijven voor deelname. Tijdens de Clubmatch worden de honden op dezelfde manier beoordeeld als op officiële nationale hondententoonstellingen. De honden worden verdeeld in tien rasgroepen conform de richtlijnen van de Raad van Beheer. Erkende en ervaren keurmeesters selecteren van iedere rasgroep de beste drie honden. 

Dit evenement wordt op de website ( in de agenda en bij nieuws) en in het clubblad aangekondigd. Inschrijving kan, na aankondiging, via het digitale inschrijvingsformulier.

Naast de titel “Best of Show” wordt gestreden om de titels, Beste Pup’  "Beste jeugd"en ‘Beste Veteraan van de KCWF’. Bij deze titels zijn er geen voorrondes per rasgroep; alle rassen strijden meteen met elkaar om de titel. Voor alle winnaars zijn er bekers, herinnerings-medailles en waardebonnen van onze sponsor. Alle veteranen krijgen nog een extraatje als herinnering aan hun deelname.  

Voor kinderen tot 12 jaar is er een ‘Kind-Hond Show’. Een superleuk onderdeel waarin kinderen in de mooiste en origineelste uitdossingen hun hond presenteren. Altijd een verrassend en leuk onderdeel het is voor de kinderen een fantastische kans om mee te doen!

Drie evenementen op één dag ( 26 mei 2024)

De evenementcommissie organiseert  jaarlijks in Heerhugowaard de Jongehondendag  & Veteranenshow. In 2024 staat deze gepland op 26 mei. Deze dag bestaat uit drie onderdelen:

  • De Jonge-rashondendag
  • De Veteranenshow
  • De Rasloze- en stamboomloze-hondendag

JONGE RASHONDENDAG
De Jonge rashondendag is voor rashonden in de leeftijd van 3 tot 24 maanden. Ze worden ingedeeld in 4 leeftijdsklassen:

  • 3 - 6 maanden
  • 6 - 9 maanden
  • 9 - 18 maanden
  • 18 - 24 maanden

Belastbaarheid
In verband met de belastbaarheid van de jonge honden komen de honden  twee keer in de ring, elke keer bij een andere keurmeester. De keurmeesters beoordelen het exterieur van de honden en noteren hun bevindingen op het scoreformulier. Tijdens de eerste ronde vullen ze niet alleen het scoreformulier in, ze schrijven ook een keurverslag.

Na afloop van de twee keuringen wordt de totaalscore uitgerekend. In iedere leeftijdsklasse is de totaalscore bepalend voor het plaatsen van de beste drie honden. De eigenaren van de geplaatste honden ontvangen, naast het keurverslag en het bijbehorende certificaat, een extra aandenken vanwege het behaalde eervolle resultaat. De winnaar ontvangt bovendien een gratis inschrijving voor de Clubmatch.

DE VETERANENSHOW
De Veteranenshow is bedoeld voor rashonden die de leeftijd van 8 jaar hebben bereikt. Deze keuring begint na de lunch. Elke deelnemer ontvangt een keurverslag, een rozet en een certificaat. Uit alle aanwezige veteranen kiest de keurmeester uiteindelijk de Beste Veteraan van de dag.

INLOOPKEURING VAN RAS- EN STAMBOOMLOZE HONDEN
De Ras- en Stamboomloze inloopkeuring is bedoeld voor honden van alle leeftijden zonder stamboom en er is geen inschrijving vooraf nodig. Er zijn twee categorieën: rasloze honden (kruisingen) en stamboomloze honden. De eigenaren kunnen de hond op de dag zelf tussen 10.00 en 13.00 uur aanmelden bij het secretariaat.  Iedere hond krijgt een keurverslag en een rozet.

DAg van de Hond

De Dag van de Hond wordt ieder jaar in mei gevierd, dit jaar valt deze dag op Hemelvaartsdag en daarom doet de KCWF niet mee. 

Tijdens de Dag van de Hond kan iedereen, met of zonder hond, bij de KCWF terecht voor informatie, demonstraties en activiteiten op het gebied van (ras)honden en allerlei vormen van hondensport. Doel van de Dag van de Hond is het publiek, met of zonder hond, kennis laten maken met alle leuke, gezonde en leerzame activiteiten die er met een hond gedaan kunnen worden. De Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van (ras)honden en hondensport in Nederland, is initiatiefnemer van de landelijke 'Dag van de Hond'. 

.