Basiscursus Fokken en Houden van honden

De opleidingen Kynologische Kennis 1 en 2 die via de Raad van Beheer behaald kunnen worden, zijn vernieuwd.  Voortaan heet KK1: Basiscursus Fokken en Houden van honden. De KK2 heet voortaan: Voortgezette Kynologische Kennis.  De opleidingen zijn vernieuwd en modulair opgebouwd.  Je kunt nu per module examen doen en op die manier de certificaten bij elkaar sparen tot je een opleiding compleet hebt. Zo zijn de opleidingen toegankelijker en beter te overzien.
 

Wat houdt de cursus in?

De basiscursus Fokken en houden van honden (vroeger KK1)is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in honden. Met de Basiscursus Fokken en Houden van Honden van de Raad van Beheer krijg je een gedegen theoretische ondergrond van de zaken waar je mee te maken krijgt bij het fokken van honden. De cursusinhoud is echter voor alle hondenliefhebbers interessant. Je verdiept je niet alleen  in de zaken rondom het fokken maar ook in de verzorging van honden, inentingen, voeding, gedrag enz.

De cursus BFH bestaat uit de volgende zes modules :

 1. Erfelijkheidsleer (basis)
 2. Voortplanting
 3. Gezondheid rond het nest
 4. Wetten en Regels
 5. Gedragsleer
 6. Voeding en verzorging

De cursus zal worden afgesloten met een examen bij ons op locatie, dit is het officiële examen en wordt afgenomen onder auspiciën van een afgevaardigde van de Raad van Beheer.  Het betreft een schriftelijk examen met meerkeuzevragen waarbij de modules afzonderlijk worden geëxamineerd, ben je voor alle modules geslaagd dan ontvang je  van de Raad van Beheer het diploma BFH.

Wat kun je ermee bereiken?

Met de in deze cursus opgedane kennis beschik je tevens over een goede basis voor vervolgopleidingen binnen de kynologie zoals de opleiding tot keurmeester of instructeur. De cursus Voortgezette Kynologische Kennis sluit naadloos aan op de BFH cursus en is de logische stap als je na het volgen van de BFH cursus nog verder wilt studeren.

 • een goede theoretische basiskennis over honden
 • een goede basis voor het fokken
 • een prima voorbereiding op het  modulaire examen van de Raad van Beheer
 • toegang tot de cursus Voortgezette Kynologie ( KK2) na behalen van alle modulaire Basiskennis examens
 • de eerste stap naar het keurmeesterschap

De eerstvolgende cursus BFH  start , bij voldoende deelnemers, op 27  september 2021. 
Het lesgeld voor deze cursus bedraagt € 140,00  
Iedere module kan worden afgesloten met een examen, kosten hiervoor zijn €  25,00

Heb je jezelf aangemeld? Denk er dan om dat je het  cursusmateriaal zelf dient te downloaden via https://www.houdenvanhonden.nl/opleidingen-en-trainingen/basiscursus-fokken-en-houden-van-honden-bfh/ Hier staat voor iedere module de meest recente handleiding in pdf formaat.

Tip : check voor aanvang van de cursus nogmaals de downloadsite om kijken of je over het meest recente lesmateriaal beschikt, dit wordt namelijk geregeld door de Raad van Beheer bijgewerkt.

Wil je op de hoogte worden gehouden ? Stuur dan een bericht naar kynologie@kcwf.nl
Je kunt je zonder verplichtingen inschrijven op de voorlopige cursistenlijst en ontvangt dan automatisch bericht wanneer er meer bekend is over de cursus.

 

 

 

 

Aanmelden: kynologie@kcwf.nl

Lesrooster:

  Lesrooster BHV 2021