Cursus Uithoudingsvermogen

Wat houdt de Cursus in?

Fietsen met je hond is heel goed voor de spieropbouw en de conditie van je hond. Wil je met je hond langere afstanden kunnen fietsen, dan is de cursus Uithoudingsvermogen (UV) een goede basis om het uithoudingsvermogen van je hond te vergroten. Het is een cursus waarbij je vooral informatie krijgt over hoe je je hond kunt trainen. Je traint je hond om uiteindelijk een UV-parcours van 20 km  naast de fiets te lopen. En dit in een draftempo van 12 tot 15 km per uur. Bij de eerste keer wordt onder meer gekeken of je hond gezond is. Daarna wordt een paar keer samen getraind. Alleen bij voldoende aanmeldingen wordt er een UV cursus/examen georganiseerd.

Er gelden wel leeftijdsgrenzen. Alleen honden tussen de 16 maanden en 6 jaar oud kunnen meedoen aan de cursus UV. Bij UV worden zware eisen gesteld aan hart, longen en het bewegingsapparaat. Je hond moet dus op en top gezond zijn.

Wat is het doel?

Het cursusdoel is:

  • dat je hond, op de juiste manier, lange afstanden naast de fiets kan afleggen
  • vergroten van het uithoudingsvermogen van je hond
  • verbeteren van de spieropbouw
  • voorbereiden op langere fietstochten
  • verbeteren van de gehoorzaamheid ook na een flinke inspanning.

Zijn jij en je hond geschikt?

De UV-cursus is specifiek ontwikkeld voor:

  • honden vanaf 16 maanden tot 6 jaar
  • honden met een goede basisgehoorzaamheid
  • honden en eigenaren die ervan houden om lange afstanden te  lopen/fietsen

Het UV-examen bestaat uit twee delen: een fietstocht van 20 km en een paar korte gehoorzaamheidsoefeningen. Tijdens de fietstocht wordt twee keer 15 minuten gepauzeerd voor drinken en vrij bewegen. Ook is er controle op vermoeidheidsverschijnselen en op slijtage en blaren aan de voetzolen. De bedoeling van de gehoorzaamheidsoefening is om te zien of de hond nog wel voldoende fit is na de fietstocht.

Je kunt deelnemen aan het officiële examen als je in het bezit bent van het Hondenlogboek. Je kunt het Hondenlogboek aanvragen via de website van de Raad van Beheer. Het in orde maken hiervan duurt ca. 4 weken en hieraan zijn kosten verbonden.

Wie slaagt, ontvangt het landelijk erkende UV-diploma. Het resultaat wordt officieel door de keurmeester bijgewerkt in je Hondenlogboek

Bij enkele rasverenigingen is het slagen voor het UV-examen noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan keuringen op fokwaarde. Het geldt als bewijs dat je hond een behoorlijke lichamelijke prestatie kan uitvoeren zonder overdreven vermoeid te raken.

 

Aantal lessen: 4

Kosten: € 40,-
inclusief keuring van de hond
exclusief examenkosten

De cursus wordt gegeven:

  • op wisselende locaties
  • bij voldoende aanmeldingen

 Aanmelden: secretaris@kcwf.nl